ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Днес ме се иска да поговорим за един не толкова  известен кофакторен ензим, но както казва изследователят John Phillip, този ензим държи ключа към подобряване на сърдечно-съдовото здраве и дълголетието.

КОЕНЗИМ Q10 (CoQ10) е важен компонент, необходим на  организма, за да се улесни доставянето на енергия в клетките, необходима за метаболизма и самия живот. Не би трябвало да ни изненадва, че този жизненоважен, природен, сложен ензим може да държи ключа към предотвратяването и обръщането на хода на много потенциално животозастрашаващи форми на сърдечно-съдови заболявания.

CoQ10 е жизненоважен за правилното функциониране на самото сърце. Ако сте на лечение със статини, съветва Холфорд, осигурявайте си задължително добавка от поне 30 мг на ден коензим Q10 (защото статините блокират ензимите, които произвеждат холестерол, но заедно с това се блокира и важният за храненето на сърцето CoQ10).

Няколко изследвания показват, че CoQ10 работи на клетъчно ниво като защитава деликатната ДНК и намалява опасните възпалителни нива, които са тясно свързани със сърдечните болести. Съществуват допълнителни доказателства, които обясняват как коензимът увеличава кръвния поток към сърдечния мускул и подобрява съдова еластичност, за да се предотврати артериална скованост, известна като “втвърдяване на артериите”. Учените са установили, че CoQ10 намалява нездравословните нива на окисления лош холестерол чрез модулиране на генните сигнали, свързани с обмяната на холестерола.

Изследователи от Испания установиха, че с добавянето на CoQ10 при  спазването на здравословна средиземноморска диета се понижават маркерите за увреждане на ДНК в клетките и се намалява цялостното възпаление в организма. Чистият ефект от това проучване е рязко намаляване на биологичните маркери, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Изследването е проведено чрез поставяне на двадесет участници на възраст 65 или повече години на три различни диети, всяка една за четири седмици: западна диета, средиземноморската диета и средиземноморска диета с 200 мг Q10. В групата на средиземноморска диета се наблюдават умерено занижени нива на ДНК стреса, дължащо се до голяма степен на противовъзпалителния ефект на диетата с високо съдържание на мононенаситени мазнини под формата на зехтин.

При участниците с добавяне на CoQ10 се наблюдава забележим спад във всички метаболитни маркери (за които е известно, че допринасят за увреждането на ДНК) и спад в сърдечно-съдовите здравословни проблеми. Авторите на изследването заключават, че средиземноморската диета плюс CoQ10 “предпазва от увреждане ДНК при пациенти в напреднала възраст и намалява процесите на клетъчно окисляване. Нашите резултати насочват към една отправна точка за предотвратяване на окислителните процеси, свързани със стареенето”.

Проучване, публикувано в списание "Атеросклероза”, изследва ефекта на CoQ10 в деликатната ендотелна лигавица на коронарните артерии. Учените доказват, че при хората, които са вземали допълнително CoQ10, се наблюдава значително подобрение при т.нар.“втвърдени артерии” поради увеличаване притока на кръв и клетъчната енергия.

Научните доказателства са в подкрепа на коензим Q10 като мощно средство за подобряване на клетъчните енергийни нива и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Очевидно, мислещите за здравето си хора трябва да си добавят CoQ10 (от 50 до 300 мг на ден в зависимост от здравето на сърдечносъдовата система) за подобряване на енергийните нива и съдовата циркулация на сърцето.

Ваша Илиана 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *