ВИСОКИТЕ НИВА НА ХОМОЦИСТЕИН УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР, СЪРДЕЧЕН УДАР И ИНСУЛТ

 

Високите нива на хомоцистеин увеличават риска от болестта на Алцхаймер, сърдечен удар и инсулт. С над 5 милиона американци, които в момента страдат от болестта на Алцхаймер - а броят им се очаква да се утрои през следващите 50 години - съществува належаща нужда от по-добра превенция, откриване и лечение от това изтощително състояние. Изследователите отдавна знаят за връзката между болестта на Алцхаймер и повишените нива на хомоцистеин - аминокиселина, произведена в организма.

Сега изследване на университета в Темпъл хвърли светлина върху друга важна връзка: връзката между специфичния дефицит на витамини и високия хомоцистеин.

Знаете ли кои витамини са от съществено значение за детоксикацията на прекомерните количества хомоцистеин и могат да ви помогнат да се предпазите от сърдечни заболявания, когнитивен спад и деменция?

Официално е, че повишеният хомоцистеин може да повиши риска от деменция - до десетократно

 

Списъкът на начините, по които повишените нива на хомоцистеин могат да повлияят на мозъка, е дълъг и увреждащ.

 

Разрушителният инструментариум на излишния хомоцистеин включва: образуването на плака в кръвоносните съдове, които доставят кръв в мозъка, развитието на хронично възпаление в мозъка и свиването на области на мозъка, свързани с паметта.

 

В допълнение, високият хомоцистеин насърчава неврофибриларните „тау заплитания“ и вредните бета-амилоидни плаки, свързани с болестта на Алцхаймер. И накрая, повишените нива на хомоцистеин могат да пречат на поправянето на ДНК, необходимо за поддържане на мозъчните клетки.

Всички тези вредни ефекти могат да вземат тежко влияние върху мозъчната функция.

Във въздействащо проучване, публикувано в Annals of Neuroscience, екипът открива, че повишените нива на хомоцистеин са свързани със зашеметяващ повишен риск от 4,2 до 10,5 пъти за съдова деменция (мозъчно увреждане, възникващо от нарушен приток на кръв към мозъка).

И колкото по-висок е хомоцистеинът, толкова повече щети може да причини.

Изследователите съобщават, че повишението в хомоцистеина е установено, че съответства точно на степента на когнитивно увреждане, претърпяно от участниците.

В документ, публикуван през 2018 г. в Journal of Alzheimer's Disease, екип от експерти класифицира повишения хомоцистеин като рисков фактор за болестта на Алцхаймер, когнитивен спад и деменция.

Те обаче направиха важно разграничение. Рискът от повишен хомоцистеин, отбеляза екипът, е „изменяем“. С други думи, намаляването на нивата на хомоцистеин може да намали риска от увреждане на мозъка - мощна причина да се поддържа това вещество под контрол.

https://www.naturalhealth365.com/high-homocysteine-levels-3129.html

by: Lori Alton, staff writer | September 24, 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *