НЕДОСТИГЪТ НА ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В ВОДИ ДО ПОВИШАВАНЕ НИВАТА НА ХОМОЦИСТЕИН И НА ПРОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ХИМИКАЛИ

 

(NaturalHealth365)  След като показахме  опасностите  от високите нива на хомоцистеина, трябва да цитираме нови резултати, показващи пряката връзка на високия хомоцистеин с недостига на витамини от В групата.

Хомоцистеинът, който се произвежда в организма в отговор на разграждането на протеините, обикновено се детоксикира от В-комплекс витамините. Неотдавнашно проучване, публикувано в престижното списание Molecular Psychiatry, ясно илюстрира опасностите от недостига на витамин В-комплекс по отношение на хомоцистеина.

След като лабораторните мишки бяха лишени от витамин В6, витамин В9 и витамин В12 за осем месеца, те показват повишени нива на хомоцистеин - и 50 процента повече тау заплитания в мозъка.

Повишеният хомоцистеин също предизвиква повишени нива на провъзпалително химично вещество, наречено 5-липоксигеназа (5-LOX) - констатация, която напълно съвпада с увеличеното възпаление на мозъка, отбелязано в предишни проучвания за хомоцистеин.

Още по-важно е, че изследваните животни са имали значителни затруднения при ученето и запомнянето на воден лабиринт (в сравнение с контролна група).

С други думи, тези животни сякаш преживяват когнитивен упадък.

Високият хомоцистеин увеличава драстично шансовете за животозастрашаващи коронарни събития при пациенти със сърдечни проблеми

 

Не само мозъкът е засегнат от висок хомоцистеин. Това състояние също може да причини вреда на сърдечно-съдовата система.

Повишените нива на хомоцистеин могат да повредят крехките вътрешни стени на кръвоносните съдове, което спомага за натрупването на запушваща артериите плака и повишава шансовете на катастрофален инфаркт или инсулт. Всъщност, изследванията показват, че високият хомоцистеин е свързан с 42-процентово увеличение на риска от свиване на каротидните артерии - основен рисков фактор за инсулти.

Комбинацията от висок хомоцистеин и лоша артериална функция може също да попречи на способността на тялото да се противопостави на опасното съсирване вътре в артерията - и на способността на сърцето да се адаптира към блокиран съд чрез изграждането на нов път.

 

Високият хомоцистеин е особено опасен за тези със съществуващо сърдечно-съдово заболяване.

 

Едно проучване, включващо над 3000 пациенти с хронично сърдечно заболяване, показва, че повишеният хомоцистеин е свързан с 2,5 пъти по-висок риск от коронарни събития - а изследователите дори имат точна формула за измерване на риска.

 

Всеки допълнителен 5 микромола на литър хомоцистеин, отбеляза екипът, води до увеличаване на риска с 25 процента.

Опасно уравнение: С нарастването на възрастта, ниското ниво на В-витамините се комбинира за „двоен удар“ с нарастващия хомоцистеин

Нивата на хомоцистеин са склонни да се повишават със стареенето - резултат от по-малко ефективните детоксикационни функции. Разбира се, генетиката, стресът и консумацията на предписвани медикаменти също могат да играят роля.

 

Но експертите твърдят, че истинският злодей в нарастващия хомоцистеин често е недостиг на четири специфични витамини от В-комплекс - витамини В2, В6, В9 и В12 - които нормално детоксикират аминокиселината.

 

Ако се притеснявате, че хомоцистеинът ви може да е висок или витамините ви да са ниски, помолете вашия лекар за обикновен кръвен тест.

 

Докато експертите по естествено здраве обикновено съветват нивата на хомоцистеин да са под 10 umol/L (с под 8 umol/L са считани за оптимални), западната медицина не счита хомоцистеинът за повишен, докато нивата му не достигнат 15 umol/L.

 

Тъй като обширните проучвания показват, че тези с кръвни нива между 10 до 15 umol/L са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания и деменция, може да е по-добре на „грешка“ в името на предпазливостта.

За максимална полза ползвайте В-витаминие в най-биоактивните им форми

За да се подпомогне понижаването на хомоцистеина, много специалисти по природно здраве препоръчват витамин В2 (рибофлавин) в дози от 25 mg до 100 mg на ден; витамин В6 (под формата на пиридоксал 5-фосфат) от 100 до 200 mg на ден; витамин B12 (под формата на метилкобаламин) от 300 до 1000 mcg на ден и витамин B9 (фолиева киселина) под формата на 5-MTHF от 1000 до 10 000 mcg на ден.

 

В тези форми хранителните вещества не се нуждаят от преобразуване в организма - и веднага могат да преминат към детоксикиране на хомоцистеина. Някои специалисти по естествено здраве съветват да се приемат витамините от група В заедно с омега-3 мастните киселини EPA и DHA, за да се подпомогне потенциала на техния ефект.

 

Естествено, първо се консултирайте с вашия интегративен лекар, преди да го допълвате. И между другото, добрите хранителни източници на витамини от група В включват органичен спанак, боб, пшеничен зародиш, авокадо и цвекло. В допълнение, дивата уловена сьомга и говеждото месо от трева са богати на витамин В12.

 

При дегенеративни хронични състояния като сърдечна болест и Алцхаймер във възход, за да се предпазвате има смисъл само като контролирате нивата на хомоцистеин - и избягвате недостига на основни витамини от В-комплекс.

 

Sources for this article include:

LifeExtension.com
Healthline.com

https://www.naturalhealth365.com/high-homocysteine-levels-3129.html

by: Lori Alton, staff writer | September 24, 2019

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *