ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Много се радвам, че мога да ви предложа следващото проучване на доктор David Jockers, тъй като в него се акцентира върху един аспект, на който често обръщам вниманието ви, а именно: как да подпомагаме действието на поеманите от нас полезни хранителни вещества. Разумно е да не им пречим, а да усилваме действието им просто, за да бъде по-резултатна нашата грижа за здравето, нали?

Цитрусовите плодове, казва Dr. Jockers, съдържат огромен масив от фитонутриенти, които могат да отговорят на най-високите здравни стандарти. Плодовете и зеленчуците  са известни от  години като източници на основни хранителни вещества, като витамин С. Днес учените са открили група от биоактивни флавоноиди, които засилват ефекта на витамин С и осигурява мощна защита срещу оксидативния стрес.

Тези фитонутриенти, биоактивните флавоноиди, са открити в живите плодове и зеленчуци и са от жизнено значение за правилното усвояване на витамин С. В действителност, проучвания са доказали способността им да засилят и удължат действието на витамин С.

Много хранителни добавки са със синтетичен витамин С. Това ги прави почти неефективни. Без натурални цитрусови биофлавоноиди, аскорбиновата киселина лесно се окислява и всъщност може да бъде вредна за организма.

Проучванията сочат ползите от цитрусови биофлавоноиди и за пропускливостта на капилярите и притока на кръв. Това се дължи на мощните противовъзпалителни ефекти на тези фитонутриенти. Този процес също така подобрява дишането в белите дробове и намалява подуванията, разширените вени и отоците.

В следващия анализ Danna Norek припомня и други проучвания, според които витамин С е един от най-добре познатите, ефективни и универсални антиоксиданти, които познаваме днес. Този витамин локално и вътрешно съдейства за  красива кожа, помага за повишаване на имунитета и съдейства при превенцията на няколко вида рак.

Как поддържа здравето на кожата? Витамин С е ключов компонент в синтеза на колаген и еластин в тялото. Колагенът и еластинът са протеини, които изграждат кожата, мускулите и друга съединителна тъкан. Колагенът по същество създава “основата” на нашата кожа. Когато започне да се влошава с възрастта, започваме да забелязваме бръчките – обичайните признаци на стареенето.

Повишеният прием на витамин C прием може да ви помогне да си възвърнете част от изгубения колаген и еластин, като стимулирате тялото да произвежда повече. Тъй като витамин С е и много важен антиоксидант, той помага на организма да елиминира свободните радикали, които застрашават здравите клетки на кожата.

В допълнение към своите вътрешни ползи витамин С е полезен също и с външното си  приложение: помага за намаляване на “старческите” петна, за по-добър тонус и цвят на кожата.

Освен от своите ползи за здравето на кожата витамин С също подобрява имунната функция. Доказано е, че стимулира производството и подобрява функцията на белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки по същество са предната линия на защита срещу инфекции и защита срещу бактериални и вирусни нашественици. Витамин С показва защитна способност за белите кръвни клетки, което може да удължи живота им.

Многобройни проучвания свързват по-високия прием на витамин С с по-ниска честота на поява на няколко вида рак. Тези проучвания предимно посочват ползата от консумирането на пресни плодове и зеленчуци, които са богати на много витамини и минерали, както и на витамин С. Консумирането на цели храни предлага най-голяма полза, тъй като витамините и минералите се допълват взаимно и подобряват усвояването.

Важно е да снабдяваме организма си с този витамин всеки ден чрез храната и хранителните добавки. Тъй като витамин С е разтворим във вода, той не изгражда токсични нива в организма. Освен това притежава уникалната способност да “рециклира” другите антиоксиданти, като витамин Е, например. Това придава още по-голям значение на ежедневните добавки.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *