РИБА, ОТГЛЕДАНА ВЪВ ФЕРМА: ИМА ЛИ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО?

 

NaturalHealth365 ) Отидете до гишето за морските дарове в местния магазин за хранителни стоки. Вие  сте изправени пред избор: риба, отгледана във ферма или дива уловена риба.

Вече знаете, че определени видове риба, като сьомга, предлагат много ползи за здравето. И макар че яденето на риба често се счита за здравословен вариант, това не винаги е вярно - особено ако не обръщате внимание на вида риба, която вземате вкъщи от магазина.

Докато търсенето на вкусна риба от купувачите остава високо, някои от световните рибни запаси продължават да намаляват. И така, някои „експерти“ твърдят, че имат отговора: изкуствено отглеждана риба. Но наистина ли това е здравословен и безопасен избор?

Едно неотдавнашно проучване  откри, че рибата, отглеждана във ферма, има мазен черен дроб, което води до множество отрицателни последици за здравето, причинени от различни фактори,  които трябва да открием.

Мастният черен дроб в риба, отгледана във ферма, води до отрицателни последици за здравето

Според изследователите мастният черен дроб е станал много често срещан при рибите, отглеждани във фермите. Когато рибата има мазен черен дроб, тя намалява растежа си и може да намали хранителното си качество,  и дори да бъде с нарушена имунна реакция.

Въпреки че учените не са установили една окончателна причина за мастния черен дроб в риба, отглеждана във ферми, вероятно един от най-големите причинители е небалансираното хранене и излишъкът от приема на енергия, който се появява в резултат на прехранване, храни с недостиг на основни витамини и диета, която включва излишни въглехидрати и диетични мазнини.

Изследователите смятат, че един от начините за намаляване на проблема с мастния черен дроб сред рибите, отглеждани в стопанства, е да се съсредоточите върху храненето им с по-балансирана хранителни вещества диета, поддържането на водната среда здрава и осигуряването на храната, дадена на тези риби, да е свежа.

Допълнителни рискове за здравето при яденето на неправилен вид риба

Разбира се, извън тази нова информация, показваща, че рибата, отглеждана във фермата, често има мазен черен дроб, има много други изследвания, които показват допълнителен риск за здравето на рибата, хранена във ферма,  вместо дива уловена риба.

Една от ключовите разлики между отглежданата в стопанството и дивата уловена риба е тяхното хранене. Дивата уловена риба обикновено има по-малко калории и по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с отглежданата риба .

Когато ядете този вид риба, произведена в търговската мрежа, имате риск да бъдете изложени на устойчиви органични замърсители, които са открити 5-10 пъти по-високи при отглеждани риби и са свързани с болести като затлъстяване и диабет тип 2 .

Освен това, поради пренаселените условия, рибата, отглеждана във ферми, се помпа с антибиотици, за да се избегне болестта.

За съжаление, консумирането на големи количества риба и месо, натъпкано с антибиотици, допринася за болестите да станат устойчиви на антибиотици. Проучванията показват също, че нивата на замърсители в отглежданата сьомга са по-високи, отколкото в дивата уловена сьомга - което означава, че рибата, отглеждана в стопанства, вероятно ще бъде по-висока при замърсителите, докато дивите възможности за улов се считат за по-безопасни като цяло.

Без съмнение, дивата уловена риба предлага по-питателна и по-безопасна опция, когато се опитвате да добавите повече риба към вашата диета. Затова следващия път, когато сте в магазина, избирате риба за вечеря, пропуснете отглежданата риба и плащайте малко повече за по-здравата, дива уловена риба.

https://www.naturalhealth365.com/farm-raised-fish-fatty-liver-3282.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *