ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ИЗГЛЕЖДА НЕЗАВИСИМ РИСКОВ ФАКТОР ЗА COVID-19

 

След старостта, затлъстяването изглежда е най-важният рисков фактор за хоспитализация с COVID-19 - удвояване на риска от хоспитализация при пациенти на възраст под 60 години в едно проучване 9 - дори ако индивидът няма други здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. , Френско проучване 10 , 11 също открива, че пациентите със затлъстяване, лекувани за COVID-19, е по-вероятно да се нуждаят от механична вентилация.

Д-р Леора Хорвиц, директор на Центъра за иновации в здравеопазването и науката  в NYU Langone, който е написал съавторството 12 „Фактори, свързани с хоспитализация и критични заболявания сред 4,103 пациенти с болест на Covid-19 в Ню Йорк“ - който не все още е бил проверен - каза пред The ​​New York Times: 13

"Затлъстяването е по-важно за хоспитализация, отколкото дали имате високо кръвно налягане или диабет, въпреки че те често вървят заедно и е по-важно от коронарна болест, рак или бъбречно заболяване, или дори белодробна болест."

Повечето пациенти на COVID-19 имат повече от една коморбидност

Въпреки че затлъстяването може да е на първо място в списъка на съпътстващите заболявания - основни състояния, които влошават COVID-19 - проучванията показват, че повечето пациенти със COVID-19 имат повече от един основен здравен проблем. Проучване 14, което разглежда 5 700 пациенти в Ню Йорк, установява, че 88% имат повече от една коморбидност. Само 6,3% имат само едно основно здравословно състояние, а 6,1% нямат такова.

В това конкретно проучване 15 публикувани в JAMA, високото кръвно налягане при 53,1% победи затлъстяването (41,7%) като №1 най-често срещана коморбидност сред хоспитализирани пациенти, последвано от диабет при 31,7% и коронарна болест при 10,4%.

Съавторът Карина Дейвидсън, старши вицепрезидент на Институтите за медицински изследвания на Фейнщайн, каза пред сп. Time: 16

"Наличието на сериозни съпътстващи заболявания увеличава риска ви ... Искаме пациентите със сериозно хронично заболяване да вземат специални предпазни мерки и да потърсят лекарска помощ рано, ако започнат да показват признаци и симптоми на заразяване ..."

Затлъстяването намалява имунната функция

Според The ​​New York Times, 17 една хипотеза защо затлъстяването се влошава COVID-19 има общо с факта, че затлъстяването причинява хронично възпаление. Наличието на повече противовъзпалителни цитокини в циркулация увеличава риска от изпитване на цитокинова буря. Затлъстяването също ви прави по-уязвими към инфекциозни заболявания, като понижава имунната си функция. 18 , 19 , 20 , 21 , 22 , 23

Както е отбелязано в едно такова проучване, 24 "има положителна линия за обратна връзка между локалното възпаление в мастната тъкан и променения имунен отговор при затлъстяване." Още един научен преглед 25 посочи, че "има сериозни доказателства, показващи, че излишъкът от оживеност отрицателно влияе върху имунната функция и защитата на гостоприемника при затлъстели хора." Статия за преглед през 2018 г. допълнително обяснява: 26

„Мастната тъкан се счита за изключително активен ендокринен орган, който отделя цитокиноподобни хормони, наречени адипокини, или про- или противовъзпалителни фактори, които мостират метаболизма към имунната система.

Лептинът е исторически един от най-важните адипокини, с важни физиологични роли в централния контрол на енергийния метаболизъм и в регулирането на взаимодействието на метаболизма и имунната система, като основен камък на нововъзникващото поле на имунометаболизма.

В действителност рецепторът за лептин се експресира в цялата имунна система и доказано е, че лептинът регулира както вродената, така и адаптивната имунна реакция. 

Метаболизмът на глюкозата влияе върху цитокиновите бури

Статия от  15 април 2020,  в The Scientist 27  прави преглед и на нови доказателства, 28 , 29 , които хвърлят повече светлина върху защо затлъстяване и диабет са такива мощни рискови фактори за тежка COVID-19 инфекция.

С две думи, по-високите нива на глюкоза в кръвта играят значителна роля във вирусната репликация и развитието на цитокинови бури. Докато въпросните изследвания разглеждаха цитокиновите бури, предизвикани от грип А, тези открития могат да бъдат приложими и при COVID-19.

Цитокините се освобождават от вашата имунна система в отговор на чужди нашественици. Те от своя страна действат като пратеници, които инструктират други имунни клетки да се борят с патогена. В някои случаи този имунен отговор преминава в свръх-скорост, което води до "цитокинова буря", която може да причини тежко увреждане на тъканите и да доведе до смърт.

Оотговорът на цитокиновата буря обикновено е причината, поради която хората умират от инфекции, било то на сезонния грип, Ебола, инфекция на пикочните пътища или COVID-19. Критичен играч в производството на цитокини е регулаторният фактор на интерферон 5 на транскрипцията (IRF5). При мишки генетично елиминиращият IRF5 ги предпазва от индуцирани от грип цитокинови бури. 30

Интересното е, че "възпалителният отговор на грипните инфекции също е известно, че стимулира метаболизма на глюкозата", съобщава The Scientist, 31 "отчасти, така че имунните клетки да имат необходимата енергия за монтиране на силен отговор, а също и защото вирусът се нуждае от захар, за да копират. "

Според изследователи от Държавната ключова лаборатория по вирусология в Уханския университет, пътът на биосинтеза на хексозамин - път на метаболизма на глюкоза - е отговорен за активирането на индуцираната от IRF5 цитокин в клетки и мишки. Същият път е отговорен и за репликацията на вируса, казват те. 32 , 33 , 34 ...

В прессъобщението на Science Advances съавторът Ши Лиу заявява: 36

"Вярваме, че глюкозният метаболизъм допринася за различни резултати от COVID-19, тъй като както грипът, така и COVID-19 могат да предизвикат цитокинова буря и тъй като пациентите с COVID-19 с диабет показват по-висока смъртност."

грипен вирус

Инсулиновата резистентност е истинската пандемия

Така че, да обобщим, истинската пандемия тук изглежда е нарушена регулация на глюкозата; с други думи, инсулиновата резистентност, която е изключително разпространена в САЩ 37 , 38 Резистентността към инсулин, от своя страна, е състояние, причинено от диета.

По-конкретно, преработените храни - заредени с добавени захари, преработени зърна и промишлено обработени омега-6 растителни масла - са главните виновници, причиняващи инсулинова резистентност , диабет тип 2 и затлъстяване и според FoodNavigator.com 39 лекари най-накрая започват да говорим за ролята на хранителната индустрия в пандемията COVID-19.

"Кардиологът обвини хранителната промишленост, че" нормализира "ултра обработената нездравословна храна, тъй като се появяват още доказателства, че лошата диета е основната причина за повишената смъртност от COVID-19," FoodNavigator заявява, добавяйки: 40

"В светлината на неоправданите доказателства, че затлъстяването и лошата диета увеличават риска от тежък отговор на инфекция с COVID-19, медицинските специалисти искат спешно да се актуализира съобщението за общественото здравеопазване. , като забрани за реклама и данъци ...

Д-р Асеем Малхотра, кардиолог със седалище в Лондон, каза пред Би Би Си, че неспособността на правителството и общественото здраве Англия да каже на обществеността да промени режима си на хранене ще представлява акт на „небрежност и невежество“ ... За него пандемията подчертава, че това е в интерес на всички, включително тези в хранително-вкусовата промишленост, да се уверят, че населението е възможно най-здравословно. "

Малхотра подчертава тези възгледи в своята статия 41 от 16 април 2020 г. „COVID-19 и слонът в стаята“, публикувана в European Scientist. „Затлъстяването и хроничното метаболитно заболяване убиват пациентите с COVID-19: Сега е моментът да ядат истинска храна“, казва той. Всъщност, ако нашите обществени здравни агенции наистина искат да спасят живота, е време да се включим с храненето.

"Ако не е моментът Великобритания да обърне епидемията си от диабет тип 2, която като едно-единствено състояние е била най-скъпа за NHS [Националната здравна служба], тогава кога е?" Пише Малхотра. 42

„Системите на здравеопазването вече бяха пренапрегнати преди COVID-19 поради десетилетия неправилно разпределение на ресурсите поради„ твърде много лекарства “, комбинирано [с] колективното ни неприлагане на промени в политиката за справяне с първопричината за болестта, свързана с диетата - неизбежната среда за нежелана храна ,

Правителственото съобщение за обществено здраве, засилено от медиите да стоят вкъщи, да защитават НЗО и да спасяват животи, бяха мощни и ефективни. Като се има предвид скоростта, с която здравните маркери за метаболитни заболявания се подобряват от хранителните интервенции, също толкова силно, ако не и по-значимо здравно съобщение за населението, трябва да бъде „яжте истинска храна, защитавайте НЗО и спасявайте живота“.

Подобно изпълнение, подкрепено от промени в политиката, може не само да спаси стотици и потенциално хиляди животи по света през следващите месеци, но предвид високата вероятност от друга международна вирусна пандемия през следващото десетилетие, по-здравословното население и впоследствие по-лесно управляемите здравни услуги ще бъдат много по-добре оборудван за справяне с това, което би било по-малък пик на смъртността при следващия повод “.

Analysis by Dr. Joseph Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/05/04/insulin-resistance-the-real-pandemic.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20200504Z2&et_cid=DM527861&et_rid=864210245

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *