МОЖЕ ЛИ ЖЕНСКОТО БИЛЕ ДА НАМАЛИ ТЕЖЕСТТА НА ИНФЕКЦИЯТА С КОРОНАВИРУС?

 

 

Лечебните растения са част от човешката история от началото на записаното време. Много фармацевтични лекарства са резултат от изолирането на растително съединение и репликацията му в лабораторията. 1 През много години на борба с болести и болести хората от всички краища се научиха да разчитат на лечебни растения за лекуване.

Световната здравна организация съобщава, че много нации продължават да използват и разчитат на билкови лечения, за да осигурят нуждите на здравеопазването. В 133 проучени нации 110 са докладвали, че използват билкови лекарства. 2 В едно американско проучване през 2007 г. беше съобщено, че 40% от възрастните са използвали комплементарна и алтернативна терапия (CAM). 3

Възраждането на лечението с билкови лекарства може да бъде обусловено от нарастваща степен на смърт от всички вируси, включително грип 4 и SARS-CoV-2. 5 Учените исторически наблюдават употребата на лекарствени растения и се стремят да разберат механизмите им на действие. Коренът на женско биле предлага повече от едно съединение с ефекти срещу COVID-19.

Компютърните разкрития: Liquiritin може да бъде ефективен срещу вируси

Liquiritin е флаванонов гликозид 6, който се намира в корен от женско биле. Китайското женско биле е цъфтящо растение, което обикновено се използва в традиционната китайска медицина (TCM) в комбинация с други билки. Коренът е използван за подобряване на резултатите от останалите съставки в медицината, 7 помага за намаляване на вредните ефекти и подобряване на вкуса.

Но изследователи от Пекинския университет и Академията за военни науки в Китай откриха съединение в корен от женско биле, което може да направи повече от просто повишаване на ефективността на други билки. Те анализирали ликвиритин, който установил, че може да помогне да се предотврати бързото възпроизвеждане на SARS-CoV-2 в лабораторията.

В търсене на антивирусно лечение срещу COVID-19 , изследователите откриха корен от женско биле. Проучването 8 все още не е било подложено на проверка, но е оповестено публично в допечатна книга. 9

Те забелязаха, че миналото търсене на антивирусни терапии се фокусира главно върху блокирането на вируса и обмислят търсенето на метод, който повишава защитната функция на домакина. Проучването започва с учени, анализиращи природни продукти и одобрени от FDA лекарства.

Платформа за изкуствен интелект, наречена InfinityPhenotype, беше използвана за прогнозиране на ефикасността на 3 682 лекарства и натурални продукти срещу геновия набор от SARS-CoV-2, както беше докладвано в предишни изследвания. По време на анализа беше установено, че ликвиритинът има най-висок резултат.

След това резултатите се проверяват в лабораторията и показват, че ликвиритинът има способността да възпрепятства растежа на SARS-CoV-2 в маймунски клетки 10, като имитира интерферон тип I. Те продължават да тестват токсичността при мишки и установяват, че няма смърт, когато животните са били лекувани с високи дози в продължение на една седмица. Те също признаха, че ликвиритин: 11

"... действа като антиоксидант и има антидепресант, невропротективен, противовъзпалителен и терапевтичен ефект върху заболявания на сърдечната система. Ликвиритинът играе силен защитен ефект върху съдовите ендотелни клетки в модела на увреждане на миокардна исхемия-реперфузия. Той също така може да предпази индуцирания от тютюнопушенето епител на белия дроб. нараняване на клетките. "

В заключение изследователите написаха:

"Тъй като ликвиритинът е и една от основните съставки на комбинираните таблетки от женско биле, ние предполагаме, че е безопасен. Всъщност той не показва токсичност и странични ефекти в два независими експеримента. В обобщение предлагаме ликвиритин да се оценява при хора пациенти, страдащи от COVID-19 ...

Тъй като интерферонът от тип I реагира на повечето вируси, които заразяват гръбначните животни, очакваме ликвиритинът да има широка и мощна антивирусна функция спрямо други вирусни патогени, като HBV, HIV и др. "

Противовъзпалително действие на съединенията на корен от женско биле

Съединенията в корена на женско биле демонстрират противовъзпалителен ефект в организма и способността да модулират имунната система. В допълнение към борбата с вирусни инфекции е важно също да се поддържа защитните сили на организма и да се намалят ефектите на дихателната система.

Например, в един преглед на литература от 29 проучвания, учените оцениха растителните препарати при лечението на астма за подобряване на белодробната функция. 12 Те откриха, че когато билковите терапии, включително корен от женско биле, се използват заедно с лекарства, резултатите от астмата на участниците са били по-добри, отколкото когато лекарствата са били използвани самостоятелно. Изследователите също са проучили противовъзпалителните ефекти на екстракта от корен на женско биле и са написали: 13

"Освен това екстрактът от женско биле инхибира нивата на експресия на провъзпалителни цитокини (TNF-α, IL-1β и IL-6) в черния дроб на мишки, третирани с t-BHP.

Този резултат предполага, че на базата на механистични доказателства, обосноваващи традиционните твърдения за екстракт от женско биле и неговите три биоактивни компонента, могат да се прилагат за лечение на заболявания, свързани с възпалението, като окислително увреждане на черния дроб и възпалителни заболявания. "

Инхибирането на възпалителни цитокини може да бъде важен ефект, тъй като ранните проучвания показват увеличен брой цитокини IL1B, IL6, IL12, IFNγ, IP10 и MCP1 при тези с COVID-19. 14 Двама (IL1B, IL6) са същите цитокини, за които изследователите са установили, че са инхибирани, когато се използва екстракт от женско биле.

В проучване върху животни от 2008 г. ликвиритинът показва ефект от антидепресант. 15 Изследователският екип заяви, че механизмът на действие е увеличаване на норепинефрин и 5-хидрокситриптамин (серотонин). 16 Това е интересно, тъй като норепинефринът играе важна функция за повишаване на експресията на COX-2. 17 Изследователи смятат, че техните открития показват:

"... ролята на NE [норепинефрин] в възпалението на ЦНС. НЕ чрез индукция на COX-2 и PGE-2 [простагландин] може да има защитна физиологична функция, а не да е чисто пагубна."

Серотонинът също се подсилва с корен от женско биле 18 и играе роля в медиирането на имунната клетка. 19 Например, той модулира цитокиновата секреция и може да потисне TNFa и IL1B, двата важни цитокина, освободени при инфекция COVID-19.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/05/18/can-licorice-reduce-severity-of-coronavirus.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2ReadMore&cid=20200518Z2&et_cid=DM540632&et_rid=873997481

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *