ОГРАНИЧАВАНЕ НА КРЪВНИЯ ПОТОК (BFR) ИЛИ KAATSU, КАТО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО

 

  • Обучението за ограничаване на кръвния поток (BFR) е разработено в Япония от д-р Йошиаки Сато през 1966 г. Там той е известен като KAATSU, което в превод означава "допълнително налягане"
  • KAATSU, известна по-общо като модификация на кръвния поток, беше въведена извън Япония от Стивън Монатонес след 13-годишно наставничество от Сато
  • Освен драстично подобряване на мускулния тонус, BFR е и чудесно средство за постхирургична рехабилитация, което ви позволява да възвърнете физическата си функция за част от времето, което обикновено очаквате
  • KAATSU е много безопасен, дори и за тези със сърдечно-съдови проблеми и може да се възползва от тези, които са на легло или параплегични
  • Оригиналното устройство KAATSU стана достъпно в търговската мрежа през 2006 г. и беше доста голямо, тежко и обемисто, с цена от 16 600 долара. Оттогава технологията се подобри, стана много по-малка и е далеч по-евтина.

Ако пандемията COVID-19 ни учи на каквото и да е, важно е да сме здрави и да имаме здрав имунен отговор. Освен старостта, хората с основни здравни състояния като диабет и сърдечни заболявания са изложени на повишен риск от усложнения от болестта и е установено, че затлъстяването е най-големият определящ фактор - след старост - за това дали пациентът ще се нуждае от хоспитализация. 1 , 2

Добрата новина, разбира се, е, че имате много контрол върху собственото си здраве. Затлъстяването, инсулиновата резистентност, диабет тип 2 и сърдечните заболявания са обратими и ако искате да се подготвите за следващата пандемия (която вече е обещана), бихте разумно да започнете да подобрявате здравето си, а не просто да маскирате или „управлявате“ "вашите симптоми с наркотици.

Освен че ядете здравословна пълноценна храна (в идеалния случай органична) диета и прилагате ограничено във времето хранене, упражненията са основна здравна стратегия, която ще засили имунната ви функция. 3 , 4

Според изследване 5 , 6 , 7, публикувано в март 19, 2020, издание на Redox Biology, редовно спортуване може също да помогне за предотвратяване на синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), смъртоносно усложнение и основна причина за смърт сред пациентите със COVID-19.

По подобен начин, преглед 8, публикуван в списанието Nutrients, 28 февруари 2020 г., описва как физическата активност и диетата оформят имунната ви система по време на стареене и, разбира се, сега знаем, че възрастните хора са изложени на несъразмерно висок риск от тежък COVID-19 болест и смърт.

Важно е, че прегледът подробно описва как упражненията спомагат за подобряване на имунонесценцията и забавят процесите на стареене както на вродените, така и на адаптивните ръце на имунната ви система.

Обучението за ограничаване на кръвния поток може да бъде идеален избор

Обучението за ограничаване на кръвния поток (BFR), което според мен е най-голямата иновация в тренировъчните упражнения през миналия век, е разработено в Япония от д-р Йошиаки Сато през 1966 г. Там той е известен като KAATSU.

Освен драстично подобряване на мускулния тонус, BFR е и прекрасно средство за постхирургична рехабилитация, което ви позволява да възвърнете физическата си функция за част от времето, което обикновено очаквате.

KAATSU, известна по-общо като модификация на кръвния поток, беше въведена извън Япония от Стивън Монатонес, след 13-годишно наставничество от Сато. В това интервю Munatones предоставя част от историята, която стои зад това радикално нововъведение, и как той улесни миграцията в чужбина и централата в Южна Калифорния.

Какво е BFR?

BFR включва упражняване на мускулите ви - с използване на никакви или много леки тежести - като частично забавя артериалния приток и променя венозния отток в двете проксимални ръце или крака. 9 В KAATSU намаляването на венозния поток се постига чрез използване на тънки еластични пневматични ленти на крайника, който се упражнява.

Чрез промяна на венозния кръвен поток създавате относително хипоксична (ниско кислородна) среда в трениращия мускул, което от своя страна предизвиква редица физиологични ползи.

BFR повишава съдовия ендотелен растежен фактор (VEGF), който действа като "тор" за разрастване на повече кръвоносни съдове и подобряване на лигавицата им (ендотел). Той също така увеличава производството на хормони като хормон на растежа и IGF-1, обикновено наричани „фитнес хормони“. 10

Сато получи вдъхновението за BFR през 1966 г., когато по време на будистка церемония, която изискваше да седи на петите, забеляза ясно изразено стягане на прасците, сякаш правеше претеглени повдигания на петата. Чудеше се какъв може да е физиологичният процес за това и през следващите седем години експериментира върху себе си.

"Той експериментира с всякакъв вид гуми, кичури и въже, които имаше. Той постави ленти на краката, около кръста, на гърдите, ръцете, предмишниците, дори на челото", казва Монатонес, за да разбере най-доброто начин да модифицирате кръвния си поток и да възпроизведете традиционните тренировки с тежести.

В крайна сметка Sato разработи протоколите KAATSU, които се използват и до днес. Между 1996 и 2015 г. Сато, заедно с физиолога за физически упражнения Наоката Ишии и д-р Тошиаки Накаджима, известен кардиолог в Университета на Токио болница, извърши разнообразни новаторски изследвания, доказващи ползите от KAATSU и откривайки неговите основни механизми.

https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2020/06/14/the-history-and-future-of-kaatsu-training.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20200614Z2&et_cid=DM567289&et_rid=893552996

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *