ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Според проф. д-р Емото средностатистическото тяло съдържа 70 % вода. Ние, казва той, започваме живота си като ембрион с 99 % вода. При раждането си вече сме 90 %, а когато стигнем средна възраст, слизаме на 70 %. Ако умрем в дълбока старост, вероятно ще бъдем около 50 процента вода. С други думи, заключава д-р Емото, през живота си ние съществуваме предимно като вода.

Как хората могат да постигнат щастлив и пълноценен живот, пита д-р Емото. И отговаря:  като се пречисти водата, която е в нашето тяло. Имаме ли ясна представа за водата, ще разкрием тайната защо сме се родили и защо съществуваме.

Какво всъщност е водата? Тя е жизнена сила. Водата, носена от кръвта и телесните течности, е средството, чрез което храната циркулира в тялото ни. Този воден поток ни дава възможност да живеем активен живот. Водата служи като преносител на енергия в нашето тяло. Затова е от съществено значение водата винаги да остане чиста, казва проф. д-р Емото.

Водата, казва  Харви Дайъмънд, представлява 90 % от кръвта, 85 % от мозъка, 70 % от останалото тяло. Дори нашите кости и скелетната структура съдържат 30 % вода. Водата регулира и улеснява всички дейности на организма. Ако в момента не се радвате на безупречно здраве, то е само защото ви липсва информация как да си го върнете.

Нека видим какво казва по темата Патрик Холфорд:

Смайващо е, че човешкото тяло се състои от две трети вода. Без нея повечето хора умират за четири дни. При нормални условия за 24 часа губим 1,5 л вода с урината, 750 мл през кожата, 400 мл с дъха си и 150 мл с фекалиите. Това прави общо 2,8 л на ден. Едно просто уравнение показва, че толкова вода трябва и да изпием.

Това количество трябва да се редуцира. Първо, организмът произвежда вода чрез обработката на храната – около 300 мл на ден. Следва водата в самата храна, която доставя около литър на ден. Общо стават 1,3 л. Значи, средно не достигат 1,5 л на човек на ден, което е равно на 6 чаши вода.

Д-р Батмангелидж смята, че са ни необходими от 6 до 10 чаши от 250 мл вода на ден.

Холфорд препоръчва като най-добра за пиене естествената минерална вода, която съдържа значително количество микроелементи – например от 60 до 100 мг калций в два литра. Газирането не пречи за усвояването на калция. Но газираните води, които съдържат фосфор, могат да потиснат усвояването на калция. Същото се отнася и до напитките, съдържащи кофеин, като кока-колата. Ако пием само чешмяна или дестилирана вода, трябва да си осигурим необходимите микроелементи с храната и подходящи добавки, съветва Холфорд.

Съветвали са ни да пием осем чаши вода на ден. Защо осем чаши са по-подходящи? Пиенето на 1,5 л вода на ден всъщност е минимумът, тъй като количеството необходимо вода на ден се увеличава с повишаването на температурата или при активни физически упражнения поради по-изобилното потене. А да се пие повече вода е полезно и за бъбреците – те елиминират много токсини, както породени от организма, така и привнесени. Като се разреди концентрацията им в кръвта, се облекчава работата на бъбреците и те не се претоварват.

Важно е да се осигури достатъчно вода  за отделяне на разтворимите неорганични вещества в кръвта и отпадъците, особено от метаболизма на протеините. Максимално поеманите течности през устата трябва да са в такова количество, каквото бъбреците разумно могат да отделят за 24 часа. За възрастни то е около два литра на ден.

Какво става, ако не пием достатъчно вода?

Водата играе много значителни роли в организма. Освен че промива бъбреците, тя разтваря неорганичните съединения, действа като отделителна система, както и като регулатор на температурата.

Дори много лека степен на обезводняване може да доведе до запек, главоболие, отпуснатост, камъни в бъбреците. Когато се губи само един процент от течностите на организма, телесната температура се повишава и човек по-трудно се съсредоточава...

ВАША ИЛИАНА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *