КАК ОМЕГА-3 МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЦИТОКИНОВАТА БУРЯ

 

Досега сигурно сте наясно, че един от смъртоносните ефекти на COVID-19 е способността на вируса да задейства цитокинова буря. Тогава трябва да кажем, че много лекари работят за решаване на проблема. Добрата новина е, че има няколко стратегии, които изглеждат много полезни в това отношение.

Добавките и стратегиите, които са идентифицирани като способни да модулират имунните отговори и потискат цитокиновата буря, включват, но не се ограничават до:

Към този списък можем да добавим и омега-3 мазнините докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), дълговерижни омега-3 мазнини, които се намират в студеноводни мастни риби като диво уловена алясканска сьомга, сардини, аншоа и крил, само да назовем няколко.

DHA и EPA могат да подобрят цитокинната буря

Според документа на становището „Потенциалният благоприятен ефект от добавката на EPA и DHA, управляваща цитокинова буря при коронавирусна болест“, публикуван на 19 юни 2020 г. в списанието Frontiers in Physiology, е известно, че EPA и DHA влияят на биологичните пътища, които „могат да имат пряк влияние в резултата от COVID-19 ": 1

„Към днешна дата молекулните събития, които утаяват„ цитокинова буря “или приложимите терапевтични стратегии за предотвратяване и управление на този процес, не са изяснени поради сложния характер на този проблем.

Последните статии предполагат, че специфични хранителни вещества като витамин В6, В12, С, D, Е и фолат; микроелементи, включително цинк, желязо, селен, магнезий и мед, могат да играят ключова роля в управлението на цитокиновата буря ...

LC-PUFAs (дълговерижни полиненаситени мастни киселини) като EPA… и DHA… са забележителни поради тяхното пряко влияние при имунологичния отговор на вирусни инфекции. Доказателствата сочат, че n-3 LC-PUFAs могат да модулират имунния отговор и да функционират по много начини.

Сред тези сложни имуномодулиращи ефекти трябва да се откроят интерлевкин-6 (IL-6) и интерлевкин-1ß (IL-1β) - поради предполагаемата централна регулаторна роля в „цитокиновата буря“. Тези цитокини могат да бъдат повлияни от хранителния прием на EPA и DHA (Фигура 1).

В допълнение, поли (ADP-рибоза) полимеразна ензими, които имат противовъзпалителни свойства, преносими на човешка инфекция с COVID-19, показват, че подобряват тъканните нива на DHA и EPA, както и по-нататъшните противовъзпалителни метаболити на EPA и DHA подчертава приложимостта на DHA и EPA в COVID-19. "

Фигура 1: Основни пътища за метаболизма на DHA и EPA, даващи противовъзпалителни метаболити. 

диетични EPA и DHA

Въпреки че не са споменати в тази граница за физиологията, за омега-3 мазнини на животни, особено DHA, също е доказано, че предотвратяват тромбозата (кръвен съсирек в кръвоносния съд) чрез намаляване на агрегацията на тромбоцитите. Както беше обсъдено в " COVID-19 Critical Care ", хиперкоагулацията е друго усложнение на тежката инфекция COVID-19, която може да има смъртоносни последици. Омега-3 също:

  • Намалява риска от дисфункция на белите дробове
  • Предпазва от увреждане на белите дробове
  • Предпазва от вторични бактериални инфекции
  • Подобрява митохондриалната функция

Знаете ли индекса на Омега-3?

Заедно с тестването на витамин D, измерването на нивото на омега-3 поне веднъж годишно е силно препоръчително, тъй като ниското съдържание на това жизненоважно хранително вещество може да създаде проблеми за вашето здраве по повече от един начин.

Една от причините, поради които DHA и EPA са толкова важни, е, че те всъщност са ключови структурни елементи на вашите клетки; те не са просто гориво. Ако нямате достатъчно DHA и EPA, способността на тялото ви да възстановява и поддържа здрави клетъчни структури е сериозно нарушена.

Тестът за измерване на омега-3 във вашите червени кръвни клетки е разработен от доктор Уилям Харис през 2004 г. Омега-3 индексът се изразява като процент от всички мастни киселини в мембраната на червените кръвни клетки. 5 Данни от проучвания, извършени от Харис, показват идеален, здравословен диапазон на омега-3 от 8% до 12%. 6 , 7

Съоснователят на GrassrootsHealth Carole Baggerly коментира в личен имейл до мен Frontiers in Physiology: „Въз основа на тези данни е много вероятно по-високият омега-3 да помогне за предотвратяване на бурята с цитокини… Бих ... ниво на индекс поне 8,1%. "

Не само искате да сте сигурни, че получавате достатъчно омега-3, но също така е абсолютно наложително да ограничите приема на омега-6, особено от преработени растителни масла. Обсъждам това по-подробно в раздел по-долу. Това е още едно предимство на теста за омега-3 индекс, тъй като той ще ви покаже точно нивата на тези потенциално опасни мазнини във вашите клетки.

Как да тествате нивото на Omega-3

GrassrootsHealth, нестопанска изследователска организация в областта на общественото здравеопазване, разполага с няколко рентабилни възможности за тестване като част от своите спонсорирани от потребителите изследователски проекти за хранителни вещества, 8 целите на които са да се създадат базирани на населението препоръки за хранене въз основа на подкрепени от науката данни.

Например, текущите изследвания на GrassrootsHealth установяват, че идеалният диапазон на витамин D за превенция на заболяването е между 60 и 80 ng / mL. Той провежда същия вид спонсорирани от потребителите изследвания за омега-3 и магнезий. За омега-3 имате четири опции за тест:

Всеки комплект съдържа инструкции как да вземете кръвна проба. След това изпращате поща във вашата проба и попълвате бърз онлайн здравен въпросник чрез GrassrootsHealth. Резултатите от теста ще ви бъдат изпратени по имейл след около 10 до 20 дни след получаване на вашите проби.

Въз основа на вашия индекс резултат, след това ще можете да използвате калкулатора на омега-3 на GrassrootsHealth 9, за да определите дозата, която може да ви е необходима, за да повишите текущото си ниво до избраното от вас целево ниво.

Не приемайте, че приемът на Омега-3 е адекватен

Избягвайте изкушението да приемете, че вашият индекс на омега-3 е достатъчен само защото ядете риба или приемате добавка. Много риба не съдържат високи нива на омега-3 (за да се възползвате от тази полза, трябва да ядете мазни риби със студена вода, а много добавки с рибено масло са синтетични със съмнителна ефективност.

Както съобщава GrassrootsHealth, 10 от първите 135 участници в проекта за действие D * + Omega-3 за домашно тестване, 85% имат индекс омега-3 под 8%, което е най-ниският праг за достатъчност, което ги излага на повишен риск за сърдечна болест 11 и други хронични заболявания, както и смърт от всяка причина. За да научите повече за предимствата на оптимизирането на нивото си, вижте " Колко омега-3 ви е необходимо? "

първоначални резултати от теста омега-3 индекс

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/07/13/omega-3-fats-epa-and-dha.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20200713Z2&mid=healthrtl20200713z2&rid=914993149

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *