ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

]Корица на книгата "Помислете върху това"

Грижата за собственото здраве действително е индивидуална и специфична, но принципите са достъпни и обхватни, макар нюансите да са безброй. Трябва да съумеем да изградим такава увереност, че да не се отказваме при всеки възникнал проблем. Началото е трудно, но нали затова е начало. Трябва, обаче, да направим всичко възможно, за да го изграждаме стабилно, защото ако основите на новостроящата къща са слаби, какво да очакваме от цялата сграда?

Много харесвам мисълта на Мишел Монтен – “Истинското огледало на нашия начин на мислене е нашият начин на живот”.  Едва ли по-точно може да се определи това взаимно отражение. За да направим каквато и да е промяна, трябва да променим първо мисленето си. Това е ключът. Това е главното. Живееш добре – значи мислиш добре. Живееш зле, значи мислиш зле (сигнал за промяна). Здрав си, значи мислиш правилно, водиш правилния начин на живот. Болен си – не мислиш правилно, не живееш правилно, отново знак, че трябва нещо важно да промениш. Нещастен си – нещо трябва да промениш и т.н. до пълен разбор на начина ни на живот и начина ни на мислене като негов модел. Дали тази връзка е общовалидна? Със сигурност – да! Та възможно ли е разумният човек да предприеме някаква стъпка или да извърши някаква промяна без да е обмислил и преценил действията си, т.е. без да е променил или насочил мисленето си в съответната посока? 

В многобройните ми срещи много често се сещам за Монтен. Дали хората приемат или отхвърлят някаква идея зависи единствено от начина им на мислене. Начинът на мислене ни мотивира. И демотивира. Приоритетите, ценностната система, благополучието или затрудненията в живота, независимо от характера им, винаги в крайна сметка опират до мисленето.

Богатството не бива да се свързва с придобити пари, имоти, яхти, лимузини. Подобни материални неща са средство за по-добър живот и могат да бъдат знак за благосъстояние, но не самото благосъстояние. Каква стойност има всичко това, ако нямаме здраве? Каква стойност има всичко това, ако няма любов? Каква стойност има всичко това, ако нямаме истинско семейство? Каква стойност има всичко това, ако няма приятелство? Богатството е нематериално – здравето е богатство, любовта е богатство, щастието е богатство, благодарността в очите на хората е богатство, доброто приятелство е богатство. Материалните неща са само средство и превърнем ли ги в цел, загубени сме.

Ако правилно разбираме парите като средство, тогава бихме могли и правилно да ги използваме именно като средство, например, за да сме здрави, за да сме щастливи, за добро образование, за да имаме щастливо семейство, нали?  Наскоро след смъртта на Стив Джобс в интервюто си с признатия експерт, диетологът с над 60-годишен опит Dr. Fred Bisci, чийто брат е имал същия проблем на Стив, Mike Adams казва: “Смъртта на великия Стив Джобс ни напомня, че здравето е единственото богатство. Смятате ли, че ако Стив Джобс беше насочил милиардите си към поддържането на здрав черен дроб и панкреас, щеше да се случи така? Всичките пари на света нямат никакво значение, ако не си достатъчно здрав и не влагаш правилно тези пари. Осъзнавате ли, че ако имате здраве, вие сте “по-богат” от Стив Джобс? А грижата за здравето на вашия черен дроб, вашия панкреас и цялото ви тяло не е сложно. Не е необходимо да сте известен или богат, или някакъв гений. Всичко, което ви е необходимо, са съответните знания.”

Наистина, ние избираме начина си на живот и степента на невежество! Сигурна съм във валидността на това твърдение.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *