КАК ДА ЗАСИЛИТЕ ЕСТЕСТВЕНАТА АКТИВНОСТ НА КЛЕТКИТЕ УБИЙЦИ И ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ

 

Какви точно са тези естествени клетки убийци (NK клетки)? Името на тези имунни клетки звучи така, сякаш е взето направо от холивудски филм.

И истината зад NK клетките е също толкова драматична, колкото показва и тяхното наименование. Изследванията разкриха естествените клетки убийци като елитна сила на биологични командоси, фокусирани с лазер върху унищожаване на ракови или заразени клетки и забавяне на растежа на туморите.

Сега, научен преглед, публикуван в престижния Journal of Immunology Research, подкрепя способността на естествените хранителни вещества и добавки да засилят още повече способностите за борба с болестта на NK клетките. Нека да разгледаме някои от механизмите, които NK клетките използват, за да ни предпазят от болести - и да изследваме хранителни вещества и билки, които могат да им осигурят „тактическа подкрепа“.

Открийте как естествените клетки убийци ефективно унищожават болни и заразени клетки

NK клетките са лимфоцити - специализирани бели кръвни клетки, които присъстват във всяка тъкан в тялото. Намерени също в плацентата, NK клетките могат да играят ключова роля в бременността.

По принцип клетките на естествените убийци унищожават плячката си по два различни начина. В допълнение към освобождаването на гранули за убиване на клетки (цитотоксични) като перфорин - което създава лезии в клетъчните мембрани - NK клетките могат да предизвикат апоптоза или програмирано клетъчно самоубийство.

Докато другите клетки трябва да бъдат „грундирани“ или активирани от други части на имунната система, за да атакуват и убиват болни клетки , естествените клетки убийци са повече от готови да действат напълно самостоятелно. В допълнение към убиването на заразени и ракови клетки, NK клетките секретират цитокини, които помагат за засилване на имунния отговор.

Очевидно клетките на естествените убийци са изключително важни съюзници срещу потенциално животозастрашаващи инфекции и рак. Но те не са неразрушими. NK клетките могат да бъдат изчерпани от различни фактори, включително неправилно хранене, преработени храни, хроничен физически и психически стрес, излагане на токсини от околната среда, прекомерна употреба на алкохол и пушене на цигари.

Това, разбира се, може да увеличи риска както от остри, така и от хронични заболявания. За щастие съществуват природни техники за подпомагане и популяризиране на популации от естествени убийци.

Помогнете да защитите здравето си с „основния антиоксидант“ на тялото

Глутатионът , често наричан в тялото „главен антиоксидант“, превъзхожда в неутрализирането на токсините в тялото. Друг важен принос за здравето е способността му да оптимизира и засилва силата на борбата с болестта на NK клетките, като ги държи „подготвени за защита“.

Във въздействащо двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано през 2015 г. в European Journal of Nutrition, на 54 възрастни са дадени 250 mg глутатион, 1000 mg глутатион или плацебо дневно. След три месеца групата на глутатион с високи дози преживява впечатляващо удвояване на цитотоксичната (способност за убиване на клетките) на техните естествени клетки убийци, в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Групата също преживява значително намаляване на оксидативния стрес.

Можете да увеличите нивата на глутатион, като консумирате храни, богати на цистеин, един от „градивните елементи на глутатиона“. Кръстоцветните зеленчуци, като брюкселско зеле и броколи, са особено добри източници, заедно с чесън и лук.

Можете също така да увеличите нивата на глутатион с витамин С, витамин Е, алфа липоева киселина и N-ацетил цистеин (NAC). Специалистите по естествено здраве обикновено препоръчват дози на глутатион между 250 и 500 mg на ден. Въпреки това се консултирайте с вашия интегративен лекар, преди да го допълвате.

Изпратете подкрепления: Консумирането на чесън и куркумин може да помогне за извеждането на естествените клетки убийци на следващото ниво

В преглед, публикуван в Journal of Immunology Research, авторите кредитират състарен екстракт от чесън с увеличаване на броя и активността на NK клетките при пациенти с рак на черния дроб, панкреаса или дебелото черво. И ежедневните инжекции на екстракт от пресен чесън предизвикаха повишаване на активността на NK клетките при мишки с тумори - и значително намалиха растежа на тумора.

Имаше още вълнуващи новини, включващи куркумин , активната съставка от куркума. Със силни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, куркуминът се изследва по целия свят за неговите противоракови свойства.

Авторите отбелязват, че куркуминът предизвиква повишено производство на азотен оксид от NK клетките, „като по този начин причинява апоптоза в целевите ракови клетки“. В друго проучване мегадозите на куркумин, приложени във връзка с омега-3 мастни киселини, увеличават индуцираната от NK клетки апоптоза на раковите клетки на панкреаса.

Въпреки че са необходими още изследвания, способността на тези естествени съединения да стимулират NK клетъчната активност със сигурност е обещаваща! Други растителни вещества, които могат да поддържат функцията на NK клетките, включват котешки нокът на ашваганда (Withania somnifera) (Uncaria tomentosa), ехинацея и лекарствени гъби като кордицепс и рейши.

Витамини, които поддържат дейността на NK клетките

В клетъчно проучване през 2015 г., публикувано в Cytology , е показано, че 1000 mg на ден аскорбинова киселина (витамин С) увеличават популацията на NK клетки. Учените отбелязаха, че добавянето на аскорбинова киселина кара NK клетките да се размножават и да узряват по-бързо, без това да повлияе на тяхната функционалност.

В други изследвания, сдвояването на витамин С с червен женшен стимулира активността на NK клетките още по-силно.

Витамин D също може да бъде полезен. В едно проучване добавката с витамин D предизвиква повишаване на експресията на NK-активиращи рецептори, като същевременно понижава регулатора на рецептора, който инхибира NK функцията.

Витамин D, който е жизненоважен за правилната имунна функция, може да бъде получен чрез излагане на слънчева светлина. Но, в зависимост от това къде живеете, може да ви е необходима добавка, за да достигнете оптимални нива.

И витамин Е показва обещание. В проучвания на стареещи мишки изследователите откриват, че алфа-токоферолът (естествената форма на витамин Е) може потенциално да се бори с възрастовия спад на функцията на NK клетките, повишаване на активността и възстановяване на цитотоксичността.

В едно клинично проучване диетичният прием на по-високи дози витамин Е подобри активността на NK клетките при пациенти, страдащи от колоректален рак. Естествено, трябва да се консултирате с вашия интегративен лекар, преди да добавите добавки към ежедневието си.

Направете нещо приятно: „Горското къпане“ носи изненадващи ползи за здравето

Д-р Бил Роулс, доктор по медицина, експерт по билкова и алтернативна медицина, препоръчва насърчаването на здрави популации на NK клетки чрез нискоинтензивни постоянни упражнения като ходене.

За максимална полза, д-р Роулс съветва да се разхождате в ароматна борова гора, за да получите експозиция на фитонциди - полезни антимикробни съединения, отделяни от растенията. Известна още като „горско къпане“ и „Shinrin-yoku“, е показано, че тази практика повишава активността на естествените клетки-убийци с до 50 процента.

Имайте предвид, когато ходите в гората, вземете предпазни мерки срещу ухапване от насекоми, особено кърлежи. Според д-р Роулс, кърлежите могат да пренасят микроби „стелт“, които могат да манипулират имунната система и да потискат NK клетките.

Други стъпки, които можете да предприемете, за да подкрепите активността на естествените клетки убийци, включват яденето на органична диета, избягването на цигари и алкохол плюс управление на стреса чрез акупунктура, йога, ръководена медитация, биофийдбек или Чигонг.

https://www.naturalhealth365.com/natural-killer-cells-3491.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *