ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

В най-новите изследвания хомоцистеинът вече се сочи като маркер не само за проблеми със съдовата система, за риск от инсулт или инфаркт, но и за развитието и нарастването на ракови клетки (Dr. Al Sears). Но изследването на хомоцистеина не е популярно, нали?

Най-популярното изследване е това на “лошия” холестерол. Стряскащото му нарочване като рисков индикатор за артериални проблеми, за  инфаркт, инсулт, обаче, в никакъв случай не е еднозначно. Причините за високия холестерол могат да са най-различни: инсулинова резистентност, хидрирани мазнини, неправилно хранене, дефицит на фолиева киселина и други, казват експертите. Хомоцистеинът е правилно насочващият показател.

Когато в резултатите от изследванията се появят завишени стойности на кръвната захар или проблеми с костите, трябва да сте сигурни, че доста години сте посветили на това да се доведете до това състояние.

Затова с една дума – ракът, остеопорозата, диабетът, сърдечно-съдовите проблеми са типични хронични болести и крият много дълъг период на постепенно влошаване, докато бъдат регистрирани. Затова тези болести са коварни – заради скритият им, неусетен, дълъг период на развитие. Става въпрос за постепенното увреждане на организма под влияние на различни фактори. И в този дълъг процес на натрупване можем да заемем ролята на пасивен наблюдател (“ами това е от ЕГН-то, какво да направя”, “Това е от гена” и др.п.) или да вземем активно участие. Това са два коренно различни подхода и изборът е наш. Отново ме изкушава едно нещо, което ще ви подхвърля, за да се замислите и вие: защо така близко звучат “ЕГН” и ГЕН”?? Случайно ли е, че най-често с тези две думи се оправдаваме или по-удобно си обясняваме ситуацията? 

“Нека първо си направя изследванията и после ...” “Нека първо приключа с предписаните медикаменти и после ще видим”. Не знам как е с вас, но аз много често чувам тези “активни мерки” за здравословен живот. Тези мерки ми напомнят един инцидент в детството ми. Бяхме с мама в морето, а имаше големи вълни. И двете не можем да плуваме, вълните ни преобърнаха и останахме под водата. По едно време усетих, че някой ме изтласка нагоре. Беше мама, но нея не я виждах. Идваше поредната голяма вълна и аз положих всички усилия да се задържа и след това да я потърся, за да не я събори вълната. Намерих я, помогнах й, но слава Богу не бях пропуснала критичните мигове. А сестра ми, както ни разказваше после, чакала на брега да види кога ще се покажем отново. Не дали, а кога. Този епизод изниква в спомените ми, когато чуя: нека първо да направя ..., нека първо да приключа ... Откъде идва тази сигурност, че ние разполагаме с времето?     

Е, не е ли логично, дори и без изследвания, че след като с годините резервите на организма се изчерпват, би следвало своевременно да го подпомагаме, да не допускаме дефицити, да предотвратим дисбаланса. Разумното време да започнем да се грижим за потребностите на тялото ни е: за любителите на изследванията – когато изследванията им все още са добри, а за останалите – именно, когато се чувстват добре. Защото после може да е късно. Може да е и по-трудно. И със сигурност ще е по-скъпо във всяко отношение – и като болка и страдание, и като грижа от страна на близките, и като финанси. А за тези, които са допуснали сериозен дисбаланс, мога от опит да им кажа: винаги има решение! Търсете и ще намерите! Но поемете отговорността за своето здраве в свои ръце. И тогава ще намерите и перфектния лекар. Винаги изборът е наш!

Ваша Илиана

Share On Facebook
Share On Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *